Acesta este titlul unui articol, dintre foarte multe altele, publicat in ziarul "Desteptarea" de poetul, scriitorul, eseistul, criticul literar si publicistul Ion Fercu, cu ocazia implinirii a 30 de ani de la infiintarea ansamblului.
Redam o parte din acest articol: "In aceasta localitate se afla numarul cel mai mare de instrumente muzicale si voci celebre pe cap de locuitor. Aproape ca nu exista familie sa nu fi avut pe cineva in acest ansamblu. ... Copiii de aici sunt nascuti din miracol. Un miracol care s-a intalnit cu alt miracol: profesorul Nicolae Popa. Altfel nu ne putem explica faptul ca acesti copii, care au intrat in legendele noastre, au cucerit toate premiile care puteau fi cucerite."
Ion Fercu
Ansamblul folcloric "Privighetorile Zeletinului" a fost infiintat in anul 1975 in localitatea Podu Turcului, judetul Bacau de profesorul Popa, ansamblu indrumat cu competenta si profesionalism, care a reusit sa impresioneze de fiecare data, la fiecare aparitie pe scena, fie in spectacole concert, fie in festivaluri sau concursuri judetene si nationale, obtinand in perioada a celor peste 30 de ani de activitate neintrerupta, numeorase premii din care amintim doar o parte:
Festivalul interjudetean Targu Jiu: premiul II de 2 ori;
1983: premiul I pe judet, premiul III pe tara si titlul de Laureat. Medalia de bronz;
1985: premiul I pe judet, premiul III pe tara si titlul de Laureat. Medalia de bronz;
1987: premiul I pe judet, premiul III pe tara si titlul de Laureat. Medalia de bronz;
1989: premiul I pe judet, premiul III pe tara si titlul de Laureat. Medalia de bronz;
Cuvinte elogioase au fost adresate ansamblului in Cartea de Onoare de mari personalitati ale culturii si scenei romanesti din care amintim doar cativa:
"Activitatea ansamblului "Privighetorile Zeletinului" apare nominalizata si comentata in cartea "Zona etnografica a colinelor Tutovei" de etnologul doctor Dorinel Ichim, cu ilustrate si aprecieri elogioase la adresa performantelor formatiei."
Profesor, inspector scolar de muzica,
critic muzical Eustatiu Dabija
"Pentru Ansamblul folcloric "Privighetorile Zeletinului", o urare de multi ani si fericire in nobila sa cariera!
Din partea octogenarului prof. univ. dr. Ion Rotaru"
12 sept. 2004, Runc - Buhusi
"Bravo! Sunt putine locuri din Romania unde se munceste cu profesionalism si la voi se vede. Lucrurile adevarate ies totdeauna la vederea celor care le iubesc. Sa va ajute Dumnezeu. Pentru Ansamblul folcloric "Privighetorile Zeletinului" cele mai frumoase ganduri!"
Vasile Muraru, 11 sept. 2004
"Azi am ascultat Ansamblul folcloric "Privighetorile Zeletinului", Podu Turcului, si am ramas placut impresionat. Doresc succes in viata acestor copii si indrumatorului lor."
Nae Lazarescu, 11 sept. 2004
"30 de ani de istorie. O istorie a sufletului romanesc scrisa profund, cu dragoste fara seaman, de cei mai frumosi copii, de cel mai grozav profesor, prietenul meu Nicolae Popa. Am asistat, in direct, la redenumirea "Zeletinului": "Privighetorile Zeletinului". Propunerea redenumirii a fost zamislita de inspectorul scolar Eustatiu Dabija, spirit de aleasa eleganta, care a urmat o sugestie a noastra formulata in "Desteptarea".
Copii de aici sunt nascuti dintr-un miracol, se afla in gratiile Dumnezeirii. Sansa lor o reprezinta acest om, PROFESORUL POPA. Podu Turcului nu va insemna, in istorie, doar vin si zeletin, ci "Privighetorile Zeletinului", Nicolae Popa, Loredana Stupu, Andreea Abaza si... tot Ansamblul folcloric "Privighetorile Zeletinului"!
Cu aleasa pretuire", Ion Fercu - scriitor, poet, eseist,
publicist, critic literar, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania
"Zeletinul", o minune coborata din ceruri! O minune! O minune! O minune!"