„Privighetorile” au confiscat iar podiumul national

Timp de trei zile, municipiul Focsani a gazduit faza finala concursului de muzica (genuri diferite). A fost, in fapt, olimpiada nationala a muzicienilor din scoli si licee. Nelipsit de ani de zile de la aceasta competitie nationala, Ansamblul folcloric „Privighetorile Zeletinului” din Podu Turcului, dirijat de maestrul Nicolae Popa, a ocupat locul I la toate sectiunile. Cele sase premii I au fost ocupate de: ansamblul folcloric; grupul vocal-folcloric; Loredana Stupu (solist vocal); Ana Maria Istrati (solist vocal); Mihaela Despina Spulber (solist vioara); Emanuel Popa(solist vocal). Profesorul Nicolae Popa spune: „Desi nu sunt un novice al concursurilor, am fost foarte emotionat. Nu m-am putut abtine si am plâns. Am plâns, mai ales, datorita gestului superb al elevilor din clasa a XII-a - Loredana Stupu, Emanuel Popa, Bogdan Balaceanu (Colegiul National „Vasile Alecsandri” Bacau ), Ioana Massaier, Mariana Petria, Ana Maria Purcel, Veronica Rotaru, Dana Spulber, Nicoleta Ivescu, Adrian Boghiu (Grupul scolar „Al. Vlahuta” Podu Turcului)- care, intrucât sunt in preajma bacalaureatului, puteau spune ca nu pot participa. Cum sa nu plângi când ai asemenea oameni care vin, inca de când erau la gradinita, la toate reuniunile ansamblului? stiti ce mi-au spus acesti minunati adolescenti? Ca vor veni la acest ansamblu si când vor avea o suta de ani!”
Dupa concurs, presedintele juriului, prof. univ. dr. compozitor muzicolog Gheorghe Dutica, impreuna cu inspectorul scolar Eustatiu Dabija, i-a invitat in culise pe profesorul Nicolae Popa si pe grozava Loredana Stupu si le-a spus: „ Felicitari! Faceti minuni la Podu Turcului!” Profesorul Popa a fost sfatuit sa aiba grija de cultivarea talentului, de cariera de solist a Loredanei Stupu.
La acest concurs, cei peste patruzeci de membri ai ansamblului Grupului scolar „Al. Vlahuta” s-au prezentat cu un repertoriu nou. in ianuarie, „Privighetorile” inregistrasera, cu ajutorul sponsorilor Mirela si Dorinel Umbrarescu, al doilea lor album, care cuprinde douazeci si una de piese. Tot acesti sponsori au asigurat transportul si masa pentru concurs national de la Focsani.

 

Buna ziua, Domnule Nicolae

Imi cer iertare de la Dumneavoastra pentru indrazneala de a va tulbura linisea cu aceasta scrisoare a mea si de cutezanta de a va trimite ceva din propria mea creatie. Dar ma indeamna constiinta sa fac acest gest in semn de recunostinta si multumire pentru ceea ce faceti Dumneavoastra intru salvarea de la disparitie a perlei culturii noastre romanesti. Sunt profund indignat de faptul, cum in Romania se face o exagerata goana dupa cantece din Apus, care prea multe sunt cantece de prost gust cu voci ragusite si melodii zbierate cu elemente ale semisalbaticilor din jungle.
Si aceasta se face in detrimentul popularizarii inaltei culturi muzicale romanesti.
Odata cu regretatii Ionel Budisteanu si Marcel Budala au disparut si "Geamparalele si Tarina de la Abrud" - melodii care nu se mai aud de multe decenii in sir. Dar tineretul se educa prin ceea ce se face cu el. Si Dumneavoastra faceti un lucru mare. Am aflat aceasta din emisiunea de la "Radio Iasi" din 14 iunie 2006, pe care am audiat-o nu chiar de la inceput. Dar imi dau seama de satisfactia pe care ati avut-o Dumneavoastra, vazandu-va discipolii la televiziune, deoarece prin asa momente am trecut si eu.
Nu odata cuceream locuri de priza la olimpiadele nationale iar uneori chiar si regionale cu corurile mele de elevi, care uneori ajungeau si la 150 de copii.
Va multumesc in prealabil!
Poate candva ne intalnim, atunci la revedere!
Va doresc multa sanatate, succese in viata personala si rezultate frumoase in lucrul nobil cu "zeletinistii" D-voastra!

Scrisoare de la Savca Deomid Ivanovici
S. Costiceanu,
Raion Novosemitcii
Oblasti Ghernivetca
Ucraina

Ansamblul Folcloric "Privighetorile Zeletinului a fost invitat in Ucraina sa sustina un concert la invitatia D-lui Savca Deomid Ivanovici.