Interviu la Radio Iasi – 15 octombrie 2020

- Redactor Vasile Pohoață: Vom încerca acum o legătură telefonică cu domnul profesor Nicolae Popa, dirijorul Ansamblului Folcloric "Privighetorile Zeletinului", din localitatea Podu Turcului, județul Bacău, Ansamblu condus de multi ani de zile, cu dibacie, cu pricepere și pasiune de profesorul Nicolae Popa. "Privighetorile Zeletinului", sigur, dacă ar fi fost alte condiții în această toamnă, ar fi împlinit o vârsta foarte importantă din activitatea lor, și iată că am reușit o legatură telefonică cu domnul profesor Nicolae Popa, ca să aflăm câte ceva despre zborul Privighetorilor Zeletinului" în acest moment.

- Redactor: Bine ați venit în emisiunea noastră, domnule profesor.

- Nicolae Popa: Bine v-am găsit, domnule Redactor Vasile Pohoață. Mă bucur pentru că m-ați invitat în această emisiune.

- Redactor: Câți ani ați sărbătorit în această toamnă, domnule profesor, de activitate a Ansamblului "Privighetorile Zeletinului", din Podu Turcului?

- Nicolae Popa: Din pācate, domnule Redactor, nu am mai putut să sărbătorim, o fixasem pe 5 septembrie. În anul acesta am împlinit 45 de ani de la înființarea Ansamblului condus de mine de la înființare şi până în prezent, dar, între timp s-a anunțat nenorocirea aceasta, după cum ştiți și dumneavoastră și nu am mai putut să desfășurăm activitatea respectivă. Invitasem personalități și foști membri ai Ansamblului din țară și de peste hotare.

- Redactor: Cam cati elevi din localitatea Podu Turcului au trecut prin acest Ansamblu "Privighetorile Zeletinului", pregătiți de dumneavoastră de atâția ani, 45 de ani.

- Nicolae Popa : Cred că, peste 600 de copii au fost, și dacă nu cumva mai mulți, nu am făcut un calcul exact. Au fost copii minunați, sunt și acum, o parte au ajuns în funcții înalte, unii profesori universitari, cercetători ştiințifici, în țară și în străinătate.

- Redactor: Elevi foarte buni...

- Nicolac Popa: Dumneavoastră i-ați cunoscut pe o parte dintre ei. Ştiți că am fost la Treviso, în Italia, la Roma, Viena, Norma Latină, Macedonia, Ucraina, Chişinău.

- Redactor: Ați fost în multe tari...

- Nicolae Popa: Sigur, și urma să mergem la Paris, mai avem de înregistrat al patrulea album, dumneavoastră știți cele trei albume ale Ansamblului, apoi, două emisiuni în direcet la televiziune, la București...

- Redactor: Programate, programate..

- Nicolae Popa: Programate, iar, apoi la un Festival Mondial la Paris.

- Redactor: Dar trebuie să înțelegem că ați întrerupt activitatea total? Nu mai faceți repetiții acolo unde aveți dumneavoastră sediu, acolo, la Căminul Cultural, în localitatea Podu Turcului, nu mai faceți nimic, sau mai lucrați, așa, cu câte un elev?

- Nicolae Popa: Nu putem face la Căminul Cultural, deoarcce există și teama aceasta. se întâmplă ceva...

- Redactor: Da, ferească Dumnezeu, după 45 de ani...

- Nicolae Popa : Da, ferească Dumnezeu și să nu am necazuri, dar lucrez cu copiii începători și cu cei mai mari, sunt unii chiar foarte buni, în clasa I, a II-a, cum ar fi: Lorena Bichescu, Adelina Geangu, Iustin Petria, George Geangu, Marian Spulber și sunt și alții care se pregătesc, dar vin câte unu, pe rând, stând la distanță, aşa cum sunt regulile...

- Redactor: Faceți pregătire...

- Nicolae Popa: Da, și le-am pregătit și partiturile, pentru că, știți foarte bine și dumneavoastră, de mici învață să descifreze partiturile, să-şi însuşească gamele..

- Redactor: Notele muzicale, aşa, pe înțelesul tuturor..

- Nicolae Popa: Da, sigur, pe măsuri și au partiturile, fiindu-le astfel mai uşor, dar, ne mai consultăm cu unii și prin telefon și dacă vin câte unul, lucrez, lucrez cu ei. Am reușit ca și cei mici și cei mari să-și însuşească repertoriul nou, cu toate piesele, și sunt în jur de 30 de piese noi pentru al 4-lea album. Speram ca Domul Dumnezeu să ne audă...

- Redactor:...şi să ne ia pacostea asta de pe cap, de pe capul românilor, da, și să ne putem desfăşura activitățile așa cum ne dorim si cum a fost și în trecut. Dar, trebuie să spunem ascultătorilor noştri, domnule profesor Nicolae Popa, ca la Podu Turcului, dumneavoastră, de 45 de ani ați pregătit copii aceştia, cu fiecare ați plecat de la zero. Fie că au cântat la vioară, la acordeon la contrabas, la toate instrumentele muzicale, ați plecat cu ei de la zero de fiecare dată, plus soliștii vocali, grupul vocal, nu?

- Nicolae Popa: Da, da, o parte au început de la zero, unii au început chiar de la 4, 5 ani, desigur, cazuri mai rare, bincințeles, cu aceștia lucrând mai mult vocal, iar pe la 6,7 ani familiarizați cu notația muzicală, dumneavoastră știți domnule  Redactor, deoarece sunteți profesor de meserie și chiar de muzică, cu notele cele mai ușor de înțeles, de însuşit, uşor, uşor, progresiv.

- Redactor: ... trăsături, cum se zice, trăsături lungi de arcuş, note lungi, da, ținute pe anumite tonuri, să spunem note muzicale, da, aşa este domule profesor. Dar dacă facem o socotă, chiar acum mă gândeam domnule profesor Nicolae Popa, spuneți că de 45 de ani pregătiți Ansamblul acesta al tinerilor, al elevilor "Privighetorile Zeletinului", din localitatea Podu Turcului, spuneți că de 45 de ani, și ați început cu ei de pe la 7 ani, iată că acum sunt foștii elevi ai dumneavoustră, membrii Ansamblului "Privighetorile Zeletinului", care acuma au și 50 și ceva de ani, nu?

- Nicolae Popa: Sunt, sunt care au vârsta asta, da. O parte dintre ei au copii, și copii mari, Unii din copiii lor fiind și în Ansamblu. Nici nu pot să cred că timpul trece atât de repede, nici nu cred că au trecut mai mult de un an, doi, de la început, dar... 45.

- Redactor: Dar, cu îmi aduc aminte de întâlnirea noastră, prima întâlnire, când am venit odată, într-o toamnă cu fostul nostru coleg, Dumnezeu să-l ierte, Dumitru Popa, cu Ion Valovschi, şofer. Am înregistrat atunci taraful de la Glăvăneşti, vă mai aduceți aminte, ani de zile...

- Nicolae Popa: Da, desigur, il conduceam eu, dar eu aveam ore la Podu Turcului, dar, conduceam și taraful de la Glăvăneşti...

- Redactor: De la Glăvănești...

- Nicolae Popa: De la Glăvănești, da...

- Redactor: Ei, au trecut anii. Să dea Dumnezeu sā ne vedem cu bine, bucurie, domnule profesor.

- Nicolae Popa: Să vă dea dea Dumnezeu și dumneavoastră ani mulți și fericiți, mă bucur foarte mult pentru tot și la final, aş dori să amintesc că așa se spune: "Iubirea, poezia și muzica sunt valorile fundamentale ale omenirii". De asemenea se spune că "lubirea se măsoară în note muzicale", de aceea acest sentiment - iubirea față de oameni, față de muzică, face în așa fel, incât acești copii să poată să-și însuşească noțiunile și s-o facă din toată dragostea și din iubire.

- Redactor: Să dea domnul multă sănătate domnule profesor și ca să fie zborul "Privighetorilor Zeletinului", să fie la fel de înalt şi de calitate pe măsura aşteptărilor tuturor. Mult succes dumneavoastră și mai mulți ani "Privighetorilor Zeletinului".

- Nicolae Popa: Şi noi vă mulțumim pentru atenția cu care ne-ați urmărit și ne-ați ajutat tot timpul în emisiunile dumneavoastră, au contat enorm de mult, faptul că am fost cunoscuți în țară cât se poate și peste hotare datorită dumneavoastră. In încheiere, Ansamblul a interpretat – Horă de concert.

- Redactor: Dar iată, ca am primit și un mesaj, adresat de fapt domnului profesor Nicolae Popa, cu care am stat de vorbă adineauri şi zice : "Felicitări domnului profesor Nicolae Popa pentru activitatea îndelungată, succes în continuare, cu respect", Vasilica Popa, din localitatea Frumuşelu, semnează acest mesaj. O seară frumoasă pentru toată lumea și zice despre domnul Profesor Nicolae Popa că este un om deosebit. Aşa este, cu multă dragoste față de copii și de 45 de ani i-a îndrumat în cadrul Ansamblului "Privighetorilor Zeletinului", muncă titanică, o muncă formidabilă, pe fiecare să-l înveți de mic să cânte la vioară, la contrabas, la acordeon, la alte instrumente, e foarte dificil, trebuie multă răbdare, dar şi multă pricepere să lucrezi cu cei mici.