Ansamblul Folcloric “Privighetorile Zeletinului”

Concert de Colinde- Catedrala Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului

ONEȘTI EXPRES 23/02/2018

Am avut onoarea de a fi invitați să susținem un concert de Colinde la Catedrala Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Glasul “Privighetorilor Zeletinului” a răsunat în Catedrala Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, în fața unui număr mare de credincioși și Consilieri episcopali. Cu toții au felicitat membrii Ansamblului nostru pentru programul susținut, care a cuprins un repertoriu foarte bogat în colinde tradiționale. A fost ca o seară de vis, în care IPS Ioachim Băcăoanul, Arhiepiscopul Romanului și al Bacăului, a împărțit daruri membrilor ansamblului și s-a fotografiat cu aceștia în fața altarului. Frumusețea și intensitatea emoțiilor acestui frumos eveniment sunt cuprinse și în rândurile pe care Înalt Preasfinția Sa, Ioachim Băcăoanul le-a însemnat în Cartea de Onoare a Ansamblului:

”Însemnare”

Acest frumos concert al glasurilor ”îngerești” ale copiilor Ansamblului Folcloric “Privighetorile Zeletinului”,Podu Turcului, din protopopiatul Sascut, ne-a lăsat o plăcută amprentă sufletească, întroducându-ne în atmosfera Betleemului, unde s-a născut Hristos, lăudând nașterea Lui în catedrala mușatină de la Roman. Prin poezie și cântare, au adus bucuria nașterii pruncului Iisus Hristos, mult așteptat de întreaga lume.
Privighetorile Zeletinului prin cântec zidesc sufletele și înalță cântecul lor la nivel dumnezeiesc.
Avem sufletul plin de metafore când vorbim despre miracolul nașterii și venirii pruncului Iisus în lume. Ei sunt o poveste de dragoste zămislită din sufletul curat al copiilor cât și glasul lor îngeresc ce au vestit astăzi răsunând colindele în catedrala mușatină de la Roman.

Binecuvântează Doamne frumoasa lucrare a tuturor celor care se ostenesc spre zidire sufletească.

Ioachim SS ind.
Arhiepiscopul Romanului și al Bacăului
ONEȘTI EXPRES 23/02/2018

La concert a asistat și preotul prof. dr. Sânică Palade, de la liceul Teologic ”Episcop Melchisedec”, din Roman, fost director al liceului Teologic, care după încheierea concertului a scris în Cartea de Onoare a Ansamblului:

Un om care cântă și încântă

”În freamătul de așteptare a marii sărbători a Nașterii Domnului 2017, domnul profesor Nicolae Popa, m-a invitat să particip la un concert de colinde la Catedrala Arhiepiscopală din Roman. Am mers cu bucurie, mai ales că, înainte cu doi ani ”ratasem” un eveniment asemănător.

Ansamblul vocal-instrumental “Privighetorile Zeletinului” a prezentat într-o formă aparte câteva bijuterii muzicale, ce slăvesc bucuria Crăciunului. Acest Ansamblu cuprinde copii de vârstă preșcolară până la cei de liceu, mergând la instrumentiști cu părul cărunt. Am rămas profund impresionat cum domnul profesor a reușit să ”armonizeze” atâtea generații și să le facă să îndrăgească muzica, arta cu cea mai mare influență asupra sufletului uman. Emoțiile au fost cu atât mai mari prin faptul că dirijorul din fața celor prezenți este de pe aceleași meleaguri cu subsemnatul și avem un arbore genealogic comun, fiindu-i nepot colateral.
Îl știu din copilărie pe domnul profesor, iar în primele clase din liceu l-am avut dascăl la disciplina muzică. Credeam că o să fiu favorizat ca și rudă apropiată, dar m-am înșelat, în ciuda faptului că, muzica era considerată o disciplină mai puțin însemnată. Preda cu acrivie disciplina, ne evalua cu severitate, iar notele nu erau cele mai mari cum ne așteptam. Am rămas dezamăgit de ”lipsa de protecție”, am început să învăț și la muzică în mod serios.

Această ”severitate binevoitoare”, mi-a fost însă de mare folos în anii următori când, la Seminarul Teologic de la Neamț, unde muzica era o disciplină prioritară, înțelegeam mult mai bine noțiunile de teorie muzicală, noțiuni ce m-au ajutat în formarea mea ca preot.

Pe domnul profesor Popa l-am mai întâlnit din când în când de-a lungul anilor și știu că a avut o viață dedicată muzicii. Despre domnia sa și Ansamblul Folcloric “Privighetorile Zeletinului” îmi vorbea cu mândrie un fost primar al comunei Podu Turcului, domnul ing. Cezar Forcos, iar o altă personalitate băcăoană dedicată cântării corale, domnul profesor Gheorghe Gozar, fost director al Liceului de Artă din Bacău și profesor de muzică la Seminarul Teologic din Roman, îmi vorbea cu admirație despre pasiunea de o viață a maestrului Nicolae Popa, mai ales în contextul în care astfel de oameni consacrați spiritului sunt din ce în ce mai rari.

Mă bucur să fi avut posibilitatea ca prin aceste puține rânduri să-mi exprim prețuirea pentru acest om minunat, privind laborioasa activitate desfășurată pe acele locuri, pe tărâm muzical și totodată, recunoștința pentru contribuția la zidirea mea cultural-spirituală.

La mulți și binecuvântați ani, domnule profesor!
Pr. prof. dr. Sânică Palade, Cotu Vameș, Neamț