O noua si onorabila invitatie la cenaclul "Avangarda XXII" si Festivalul "Extemporal la Viitor". Au participat profesori universitari, academicieni, artisti, jurnalisti, profesori si personalitati din Ucraina si Republica Moldova. Dupa concertul sustinut de ansamblu, s-a notat in Cartea de Onoare:
"Pe domnul profesor Nicolae Popa l-am vazut pentru prima oara pe scena Casei de Cultura din Bacau in tumultul activitatilor artistice ce se derulau cu multi ani in urma. L-am ascultat cu interes mai apoi si in alte imprejurari in care a fost prezent cu formatia sa. Acum, la ceas aniversar pentru localitatea Podu Turcului pot sa imi exprim o parere referitoare la persoana domniei sale. Astfel, tot ce a facut si face in continuare se poate concretiza in urmatoarele aspecte:
- are "stofa de invatator" in el. prin metodele utilizate a stiut sa captiveze elevii, sa ii atraga, sa ii selectioneze, sa-i mentina in formatie pe timp indelungat si sa-i promoveze pe scenele de concurs.
- este un pasionat al artei sunetelor integrandu-se armonios in randul colegilor, intre cei din breasla cantaretilor. Stie sa alcatuiasca in mod judicios repertoriul, tinand cont de particularitatile de varsta ale interpretilor precum si de dificultatea lucrarilor puse in repetitie. Promoveaza cu mult bun simt lucrarile reprezentative pentru zona din care face parte improspatand mereu repertoriul. In alcatuirea formatiei se observa un echilibru sonor al celor trei sectiuni muzicale (melodica, armonica si ritmica).
- este un bun roman, patriot, pilda pentru ceilalti din jur. Fire modesta si om de inalta cuviinta, surprinde prin programele bine puse la punct, programe ce satisfac atat preferintele spectatorilor cat si exigentele membrilor din juriu. Costumul popular caracteristic zonei Zeletinului da o nota aparte formatiei, iar dansul ca instructor si dirijor al formatiei manifesta pe scena o naturalete demna de invidiat. Pe fata sa se citeste multumirea pentru tot ceea ce a facut si face in continuare in directia sensibilizarii tinerilor atat pentru conservarea cat si pentru interpretarea si promovarea folclorului romanesc.
- este constient de menirea sa ca mentor pentru cei din jur si mai ales acum cand se manifesta o anumita confuzie in ierarhizarea valorilor muzicale romanesti. Ma intreb: cati colegi de ai mei fac ceea ce face domnul Popa pentru muzica?
Pentru unitatea de invatamant din care face parte este o onoare si mandrie sa aiba asemenea oameni."
Bacau, 2 iunie 2012
Prof. Chiuc Dumitru, Colegiul National Pedagogic "Stefan cel Mare" (Profesor de muzica, dirijor, laureat la concursuri nationale)
P.S.
"Imi aduc aminte ca la Focsani, dupa un concurs, domnul V. Spatarelu, profesor la Conservatorul "G. Enescu" din Iasi, a ramas placut impresionat de prestatia formatiei, apreciind atat calitatile de instructor cat si de pedagog al domnului Popa.
Domnule Popa, tineti-o tot asa cat va tin puterile. Doamne ajuta!"
"Zona Podu Turcului este una din cele mai bogate - sub raport spiritual - zone din judetul Bacau si din Romania, incat aparitia gruparii "Privighetorile Zeletinului" o resimt ca o obligatie si nu ca o necesitate conjucturala. Norocul nostru este ca s-a gasit un om de larga respiratie culturala - Nicolae Popa - care cu buna, frumoasa si eficienta incapatanare a pus cap la cap idei, initiative si ganduri ale celor ce doresc binele acestei natiuni.
Asociatia din Podu Turcului face casa buna cu ambianta spirituala a zonei, pe care o admiram din vremea centenarelor culturale Sorana Topa, I. D. Musat s. a., pe care am tinut sa le comemorez la vremea potrivita, in contextul valorizarii potentialului creator bacauan.
Fie ca viitorul sa insemneze curaj, incredere, recompense sufletesti si proiecte realizabile. Sper sa ne reintalnim la evenimente care sa consacre bucuria contactului cu valorile fundamentale ale poporului nostru.
Ca dintotdeauna admiratie si cu bucuria sincera ca exista oameni ca Nicolae Popa
Conf. univ. dr. Ioan Danila
Membru de Onoare al Asociatiei Culturale "Privighetorile Zeletinului"
Bacau, 2 iunie 2012, Concursul de Creatie, Avangarda XXII
La data de 3 iunie 2012, ansamblul a participat la Festivalul Interjudetean "Buhusi 2012". Pentru a citi articolul scris cu ocazia acelui festival, apasati aici.
Dupa turneul din Italia, an de an primim vizita prietenilor dragi din Treviso, Italia si anume domnii Gianni Marini, presedintele Festivalului International de Folclor Angelo Giacometti, Bruno insotiti de prietenii din Romania, profesorii Ilie Dumitru - Dmabovita si al domnului director Francisc Enasel - Calutul - Caiuti. Totul s-a desfasurat intr-o atmosfera prieteneasca cum nu se poate mai frumos.